Pavilion de prezentare a instalațiilor de presat și tescuit – sf. sec. al XIX-lea

Pavilionul de prezentare a teascurilor din Muzeul Satului din Baia Mare, este o construcție de protecție a teascurilor și instalațiilor de presat. Acesta a fost construit ulterior strămutării și reconstruirii acestora în muzeu. Ceea ce este important de protejat sunt instalațiile pe care acesta le protejează. Sub acoperișul lui se află patru teascuri care au valori  arhitecturale  vernaculare care au nevoie de reabilitare. Ele poartă și o valoare etnografică și antropologică, deoarece desemnează ocupațiile de bază ale societății maramureșene păstrate vii în muzeu. Sunt importante și din punct de vedere istoric deoarece au proveniența la sfârșitul secolului XIX-începutul sec. XX. Pentru o mai bună valorificare a Muzeului Satului s-a construit un adăpost pentru toate teascurile din colecția muzeului. Acesta este așezat lângă casa de viticultor și adăpostește teascurile, dar și recipiente pentru păstrarea strugurilor și a vinului. 

Teascul de struguri cu șurub, care se regăsește sub acoperișul pavilionului, este de dimensiuni foarte mari. Grinda de presare are lungimea de 8 m și grosimea de 0,4 m, fiind fasonată pe 4 fețe. Platforma este realizată din lemn de stejar, bârne cioplite pe 4 fețe, având dimensiunea de 2, 5 m/2, 5 m. Grinda de presare este, de fapt, trunchiul unui stejar , la unul dintre capete fiind tăiat la bifurcația celor 2 ramuri. Estimările specialiștilor consideră că diametrul copacului în pădure depășea 1 m, grinda fiind realizată din inima lemnului. Fusul este realizat dintr-un singur lemn. Menționăm că rolul șurubului este de a ridica grinda de presare. Grinda coboară singură pe șurub datorită greutății proprii și a adăugirii unor greutăți suplimentare (bolovani foarte mari). 

Întreaga instalație poate fi manevrată de 2 persoane. Strugurii sunt prinși pe platformă într-un coș împletit de nuiele sau într-un cadru de scândură. Peste ei se pun scânduri și boci de lemn pe care grinda presează direct. Pentru etanșare se punea stuf între grinzile platformei. Acesta era “topit” (înmuiat în apă) și atunci se umfla. Într-un colț, una dintre prese avea o gaură prin care se colecta mustul. 

                        O altă instalație pentru presarea strugurilor este cea cu vană, cu un sistem diferit de cea prezentată înainte, cu o valoare etnografică importantă, deoarece sistemul teascului cu vană este regăsit în zona localității Seini și a satelor din apropiere, precum și din Tăuții Măgherăuș, având același sistem de funcționalitate.

                        Instalația este asemănătoare cu instalațiile specifice celor din Cicârlău, dar cu dimensiuni mult mai reduse. Grinda de presare are 5 metri. Este trunchiul unui copac tăiat la bifurcarea trunchiului în ramuri. Totul se sprijină pe un soclu confecționat din lemn de stejar ce are un șanț prin care se scurge mustul. Presa este o instalație relativ nou adusă în Muzeul Satului din Baia Mare, în ciuda vechimii sale. Elementele structurale au fiecare o funcție bine definită, astfel că vana este locul special pentru punerea strugurilor, grinda presează, cei patru stâlpi susțin grinda, iar șurubul ridică și coboară grinda pentru presarea strugurilor în vana care este un coș rotund din lemn.

Aptitudini

Postat pe

30 aprilie 2020