De la Eminescu la folclor…
… am călătorit ieri, alături de liceenii clasei a 10-a B și de D-na prof: Monica Cândea de la Colegiul Național Mihai Eminescu, noi, muzeografii: Gabriela Filip, Oana Teremtuș și Ștefan Bisztricki Florian, într-o întâlnire online. Ziua de 15 Ianuarie este, pe lângă ziua poetului și ziua Culturii Naționale, bun prilej de a vorbi și a face legături între Cultura Populară și poezia eminesciană.
Eminescu s-a inspirat din folcorul românesc, a iubit satul, poveștile, a cules povești și a scris povești, dragostea o ”cântă” precum o ”cântă” și poezia populară, natura la Eminescu e martoră a trecerii omului și a iubirilor precum în horile și versurile populare, multe versuri se aseamănă în ritm și melodicitate cu versurile populare, imaginile satului le găsim în câteva poeme iar ceva din duhul țărănesc, din profunzimea omului simplu ajunge transformat, tors, reconsiderat, în poezia eminesciană.
Despre toate astea și multe altele am vorbit cu liceenii, liber, fără convențiile ce le propune școala și ei s-au deschis, au manifestat interes, au întrebat și s-au exprimat – lucru atât de drag adolescenților. Și mai mult de atât li s-a și horit o hore care spune despre efemeritatea omului în fața naturii ”tumna așe” cum zice și poemul eminescian ”Revedere”.
Iar cum a fost ieri și ce spun elevii despre ora de ieri vă arătăm în imaginile de mai jos.