Se împletesc zile de iarnă cu zile de primăvară cum se împletește firul alb cu firul roșu al mărțișorului, iar Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș vă invită să vizitați expoziția ”Timpul Mărțișorului”.
Conceptul microexpoziției TIMPUL MĂRȚIȘORULUI își propune să creeze pentru vizitator o atmosferă ce povesteștește despre periplul MĂRȚIȘORULUI de-a lungul istoriei sale. Firul narativ pornește de la credința populară pentru care MĂRȚIȘORUL are o funcție magică, protectoare, într-un prag temporal important – primăvara și o funcție festivă, care marcheză o dată importantă din calendarul popular-1 martie.
Precum odinioară omul din popor agăța ici colo în pomii din ogradă șnurul alb-roșu, vizitatorul este întâmpinat, în mod simbolic, de un copac ornat cu o ploaie de mărțișoare contemporane, lucrate manual. Prin intermediul punerii în scenă, a microexpoziției, povestea continuă cu un scurt istoric al esteticii și implicit a comportamentului social ce a amanetat micul obiect de podoabă culturii de consum, din a doua jumătate a secolului XX. Regăsim expuse mărțișoare tipice anilor‘60-’80:ancore, potcoave, hornari, inimi–simboluri ale norocului, dragostei, speranței, broșe din anii ‘80-‘90, oferite de comerțul în care se impunea importul și nu în ultimul rând, miniaturi din ceramică, sticlă sau broderii, realizate cu migală de către meșteri populari și artiști plastici de secol XXI, dar și felicitări și mărțișoare pe care elevii le ofereau… ”pă vremea cealaltă tovarășelor profesoare”, toate acestea fiind suportul nostalgic a ceea ce a însemnat și înseamnă mărțișorul .
Să vă fie viața ca o Primăvară!
Vă poftim pe la noi!