Muzeul nostru deține o bogată colecție de port din toate zonele etnografice ale Maramureșului. Astăzi, scoatem la lumină din lada de zestre…zadiile din Țara Lăpușului.
Portul popular femeiesc din Țara Lăpușului se încadrează în tipologia portului popular cu două zadii, printre cele mai întâlnite fiind zadiile cu trup vânăt. Zadiile sunt confecționate din lână, au forma dreptunghiulară și sunt țesute în teară, în patru ițe. Decorul este plasat în partea de jos și alcătuit din mai multe registre ornamentale dispuse orizontal. Partea de sus care nu prezintă ornamente, poartă denumirea de „trup”, fiind reprezentat printr-o singură culoare.
În trecut, zadiile erau decorate doar cu motive geometrice, însă legătura omului cu natura a dus la apariția pe zadii a motivelor fitomorfe, avimorfe și scheomorfe (rujă, sasfiu, pomul vieții, ghirlandă, pui, pupăze, păuni, cârlige, greble, ciocane, foarfeci, roata morii etc.). Zadia din spate era ornamentată cu vrâste rupturite pe toată suprafața.
După mijlocul secolului XX, în Lăpuș, au pătruns influențe din zona Năsăudului, astfel că „trupul vânăt sau mnieriu” al zadiilor a fost înlocuit de roșu și verde și au început să se poarte zadii cu dungi înguste de ornamente pe toată suprafața, alese printre fire și peste fire. Acestea se numesc „zadii sucenești” după numele satului Suciu de Sus pe unde au pătruns în zonă.
În partea de jos, zadiile se termină cu destrămătură de urzeală sau cu ciucuri colorați, denumiți în Țara Lăpușului ciupti.
Zadiile sunt legate cu brâu îngust de lână, țesut în teară, cu ornamentație redusă, obținută printr-o alternanță de culori. Femeile își înfășoară brâul lung de până la patru metri în jurul taliei de mai multe ori, formând o legătură lată de până la 20 de centimetri.
Gabriela Filip-muzeograf