Realizată în Preluca Veche, jud.Maramureș, datată în a doua jumătate a sec. al XX-lea, mai precis în anii 60, ”Sticla cu Poveste” e dovada obișnuinței vechi a țăranilor din Maramureș de a-și înfrumuseța casa cu obiecte de artizanat făcute de mâinile lor, obiecte printre care se află și sticle cu conținut… artistic.
Mai bine spus, în aceste sticle, meșteșugari pricepuți au realizat și realizează în miniatură povești și obiecte ce fac parte din uzul gospodăresc de altădată: fusuri de tors, caiere, suveici, scări, pluguri și multe altele care dau și culoare horincii din sticle.
Sticla despre care vă povestim și care se află în patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, nu are loc de horincă și nici pereche nu are, iar conținutul ei ne prezintă viziunea autorului Man Ioan asupra a două scene biblice lucrate în detaliu: Adam și Eva în Grădina Raiului, primind mărul de la Șarpele încolăcit pe Pomul Cunoașterii, scenă ce se află la baza sticlei și Scena Răstignirii, deasupra celeilalte, care prezintă pe Cristos Răstignit pe Crucea de ale cărei brațe sunt legați cu capul în jos cei doi tâlhari, pe Sfânta Maria și pe Maria Magdalena îngenuncheate la picioarele Crucii, un înger care ia sângele lui Isus într-un potir, soldații care stau de pază iar povestea este încheiată în afara sticlei de Biserica lucrată în lemn. Întâlnită adesea în colinzi, povestea prezintă credința prin care sacrificiul Cristic a fost necesar din cauza păcatului strămoșesc și a dus la împlinirea Bisericii.
Cu siguranță, sticla aceasta făcea parte dintre obiectele menite să decoreze casa și își avea locul ei de onoare, poate chiar în ”casa din față” sau în ”ceie casă”, camera în care de sărbători erau poftite neamurile sau oaspeții care or fi zis: ”o doamne, ce mânuri alduite, ce mândru lucru…”.
”Sticla cu Poveste” e dovada obișnuinței vechi a țăranilor din Maramureș de a-și înfrumuseța casa cu obiecte de artizanat făcute de mâinile lor. În aceste sticle, meșteșugari pricepuți au realizat și realizează în miniatură povești și obiecte ce fac parte din uzul gospodăresc de altădată.
Vedeți articolul original aici.