O cămașă de-o vârstă cu Unirea

Din lada de zestre a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, s-a ales o cămașă de-o vârstă cu Unirea, pentru a fi prezentată, la ceas aniversar. ”Cămașa tricolor din Țara Chioarului” spune povestea femeilor din această zonă, care, sub influența intensificării activităților Astrei se adunau în șezători unde promovau folosirea modelelor românești în costumul tradițional. O poveste spusă de Monica Mare – director al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Despre Marea Unire cu dragoste

O altfel de poveste despre Marea Unire de la Alba Iulia, ca o perpetuă și mereu nouă relecturare a cărții de istorie. Dr. Ilie Gherheș vorbește despre ”cea mai mare revoluție țărănească” de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, unde a fost și cea mai mare paradă a portului popular, pentru că toți cei 100.000 de participanți au purtat adevăratul și atât de nobilul costum popular românesc. A fost un moment de concentrare a energiei românismului, a esenței sufletului neamului, a credinței noastre milenare. Atunci, acolo au fost cei mai mulți preoți la un loc, uniți în credință și rugăciune, cele mai multe biblii la un loc și cele mai multe cruci de binecuvântare. Dar și cele mai multe drapele tricolore la un loc, adunate în inimi și în mâinile românilor veniți de pretutindeni. Maramureșul a avut cel mai mare drapel de la Alba Iulia, iar delegația noastră a deschis parada, având cel mai înalt stegar.

”Doamna Tricolor” și lecția de patriotism

Un mic atelier de făcut cocarde, zgărdane și brățări tricolore la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș ne amintește de simbolurile naționale în pragul aniversării Marii Uniri de la 1 Decembrie. Trei dintre cele mai cunoscute meștere populare: Ana Mețenti, Mariana Grigor și Stela Szilagy au vorbit despre pasiunea lor, despre bucuria de a îmbina culorile naționale în creațiile lor. Ana Mețenti este supranumită ”Doamna Tricolor” pentru că, la fiecare acțiune organizată de muzeu, împarte cu generozitate cocarde tricolore. Pentru ea, acest gest face parte din firescul lucrurilor, pentru că ”lecția patriotismului” e învățată de acasă.

Citiți întregul articol accesând link-ul aici.