Astăzi, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare a avut loc activitatea ”Meșteșuguri din bătrâni” din cadrul Proiectului Educațional Județean ”De la străbuni, învățăm să fim copii buni”. La activitate au luat parte copiii de la Grădinița ”Maya” Baia Mare ( ed. Mihaela Groza, director, prof. Alexandrina Botiș), de la Grădinița nr. 25 Baia Mare (prof. Laura Dorca) și clasa a XI H de la Colegiul Național ”M. Eminescu” Baia Mare (diriginte prof. Dana Ciolte).
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș au participat d-na inspector general-adjunct prof. Camelia Bogdan și d-na inspector pentru educație timpurie prof. Georgeta Pop iar din partea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare d-na director Monica Mare și echipa de muzeografi, între cele două instituții existând o strânsă colaborare.
Deoarece se apropie sărbătorile Pascale copiii au învățat să încondeieze ouă în stil tradițional, cu culori naturale extrase din plante, sub atenta supraveghere a doamnei Ludovica. Receptivi și atenți la explicații copiii au exersat apoi, vopsirea ouălor în atelierele pregătite. De asemenea, preșcolarii impreună cu viitoarele educatoare au realizat copii ale icoanelor pe sticlă pe care le-au admirat expuse în muzeu. In timpul lucrului copiii au cântat pricesne și au recitat poezii specifice Sărbătorii Pascale.
Prin activitatea de astăzi, a fost adus
în actualitate meșteșugul încondeierii ouălor, păstrat cu sfințenie în satele din Maramureș și transmis din generație în generație. Numai insuflând copiilor dragostea pentru tradiții, adevăratele valori ale neamului nostru, acestea vor putea fi duse mai departe.
Roadele muncii tuturor celor prezenti la activitate au fost adunate într-o expoziție iar hărnicia le-a fost rasplătită cu mere și cozonac.