Luni, 5 iulie 2021, începând cu ora 19, la Institutul Cultural Român din Madrid, în prezența unui număr limitat de participanți, așa cum prevăd reglementările în vigoare, a avut loc vernisajul expoziției „Maramureș: tradiții și povești.”
La vernisaj au participat personalități ale vieții diplomatice și culturale din capitala Regatului Spaniei, între care amintim: dl.Valerio Rocco Lozano, director Círculo de Bellas Arte Madrid, dl.Eugen Roșca-ministru consilier în cadrul Ambasadei României în Regatul Spaniei, d-na Anamaria Almășan, coordonator secția consulară a Ambasadei, dl. Ciprian Bălțoiu-consul și d-na Maria Pop, director al ICR Madrid.
Din partea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a fost prezentă d-na Monica Mare, manager al instituției și d-na Anamaria Nagy, curatorul expoziției.
Suntem deosebit de onorați de invitația Doamnei Ambasador Gabriela Dancău de a participa la Programul aniversar ce marchează 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei, eveniment cu semnificații deosebite în plan diplomatic și cultural. În cadrul acestui program, Consiliul Județean Maramureș prezintă prin intermediul a două instituții de cultură subordonate, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Liviu Borlan Maramureș și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, expoziția Maramureș, tradiții și povești.
Suntem bucuroși că am avut ocazia de a aduce un crâmpei din Maramureșul nostru frumos, în Capitala Regatului Spaniei, și mulțumim pentru acestă oportunitate partenerilor noștri în acest demers, Institutul Cultural Român din Madrid și dlui Constantin Dancău, coordonatorul acestui proiect.
„Maramureș, tradiții și povești,” este o expoziție expresivă, plină de culoare, cu parfum arhaic, dar și cu note de contemporaneitate, ce invită publicul la o călătorie vizuală în lumea satului maramureșean, prin intermediul fotografiilor și a costumelor tradiționale specifice fiecărei zone etnografice a Maramureșului, oferind o panoramă asupra diversității obiceiurilor, meșteșugurilor, stilului arhitectural, dar și a straielor populare, ce conferă unicitate Maramureșului.
Expoziția de fotografie expusă pe simeze, este concepută de colegii noștri de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș. Imaginile, surprinse de mai mulți fotografi cu drag de Maramureș, ne poartă cu gândul departe, invitându-ne să fim părtași la viața de zi cu zi din satele Maramureșului: la biserica de lemn din Desești, unde tocmai s-a încheiat slujba și credincioșii se îndreaptă spre casă, la nuntă în Bogdan-Vodă, unde feciorii horesc și joacă, în timp ce bătrânele satului îi privesc de pe laiță, în satul Sârbi, unde o vedem o mătușă aruncând în vâltoare cergi și țoluri, să se spele mai bine ca nicăieri. Acestea sunt doar câteva din poveștile spuse în imagini pe care vizitatorii sunt invitați să le descopere.
Fotografiile expuse sunt realizate de: Felician Săteanu, Mihai Ian Nedelcu, Costas Dumitrescu, Ovidiu Grovu, Călin Andra, Cornel Hlupină, Robert Kovacs, Gheorghe Petrilă, Sorin Onișor, Ionel Onofraș, Karin Lachner, Gabriel Motica, Rada Pavel și Vasile Timur Chiș, în peregrinările lor prin Maramureș.
În secțiunea etnografică, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș expune elemente de port popular din toate Țările Maramureșului. Maramureșul este țara cu patru „țări” sau zone etnografice, Țara Lăpușului, Țara Chioarului, Maramureșul Voievodal și Țara Codrului, fiecare cu specificul său, dar care, ca întreg, oferă unicitate Maramureșului.
Alături de piese din patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, se regăsesc costume tradiționale din Colecția „Lada de zestre” a Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” și piese de port din colecții particulare.
Astfel, privitorul este invitat să admire cămeși, șorțuri, zadii, poale, cojoace, zgărdane, clopuri, brâie, să descifreze semnele și însemnele arhaice cusute cu fire și mărgele, ce subliniază finețea artei tradiționale, migala lucrului de mână și prețuirea față de valorile străbune.
Sperăm ca acestă expoziție să trezescă în sufletul privitorilor dorința de a ajunge pe meleaguri maramureșene, iar românilor stabiliți departe de țară, să le ostoiască dorul de plaiurile natale.