“DRAGOBETE PĂ PĂRETE”
Legendele maramureșene spun că expresia tradițională ”Dragobetele sărută fetele!”, care însoțește sărbătoarea iubirii, provine de la daci. Iar faptul că această sărbătoare are loc într-o perioadă a anului în care femeile aveau mai mult timp să țeasă, să coasă și să brodeze pentru a înfrumuseța casă, a dus la apariția ”păretarelor”.
Păretarele sunt broderii care conțin mesaje de iubire, religioase sau motivaționale, însoțite de imagini care ilustrează scene de familie. Acestea sunt așezate și astăzi la loc de cinste pe pereții tuturor încăperilor caselor din mediul rural.
Pentru a promova această minunată tradiție, Muzeul Județean de Etnografie și Artă populară Maramureș organizează în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș expoziția de păretare cu mesaje de dragoste ”Dragobetele sărută fetele!”.
Pentru a vă bucura de acest spectacol de măiestrie, imaginație și îndemânare presărat cu mesaje de dragoste, sunteți invitați să vizitați Muzeul Județean de Etnografie și Artă populară Maramureș, în perioada 24 februarie – 24 martie 2021.