În colecția muzeului nostru, alături de pipe, se află numeroase obiecte folosite pentru păstrarea și prelucrarea tutunului.
Dintre acestea, vă prezentăm astăzi două obiecte foarte interesante, care au ajuns în colecție, ca donație, în anii de început ai muzeului. Este vorba despre două vase pentru păstrarea tutunului, unice în felul lor, confecționate de o calfă călătoare din Baia Sprie. Considerăm că această calfă a văzut astfel de recipiente într-unul din atelierele în care a lucrat în peregrinările sale prin centrele de olari din Imperiul austriac. Calfele din breslele de olari din Baia Mare și Baia Sprie aveau datoria de a călători în cât mai multe ateliere de ceramică din imperiu, conform informației furnizate de Statutul breslei olarilor din cele două orașe. Informația este confirmată și de Cartea de călătorie a calfelor păstrată în Arhivele Statului.
Călătoria lor dura chiar și 2-3 ani, iar calfele aveau o carte de călătorie pe care erau obligate să o păstreze și să o prezinte la întoarcere, fiindcă aceasta marca atât atelierele în care s-au oprit, cât și comportamentul lor în perioada în care și-au desfășurat activitatea în acele ateliere. Așadar, calfa noastră, venită din Baia Sprie, a donat aceste vase muzeului băimărean.
Vasele despre care vă vorbim întruchipează doi urși. În ambele cazuri, corpul vasului este lucrat la roata de olar, având formă cilindrică. Unul dintre ele are picioare, celălalt se sprijină direct pe bază. Gâtul vasului este înalt pentru a primi capacul care este realizat sub forma unui urs. În exterior, lutul a fost aplicat fără a fi finisat, astfel că se creează aspectul blănii de urs. Ochii și dinții sunt marcați cu smalț alb pentru a crea contrastul cu blana de culoare brun închis a ursului.
Faptul că sursa de inspirație a olarului a fost ursul poate avea două interpretări. Cel care folosea pipa avea alura unui bărbat puternic, impunător, de aici asocierea tutunului cu puterea ursului. O a doua interpretare ar putea fi că olarul ar fi fost influențat de obiceiurile de iarnă, practicate de Anul Nou, în care Jocul Ursului era la ordinea zilei.
🖋Muzeograf Teremtuș Oana
📷 Arhiva MJEAP