ANUNȚ IMPORTANT

În acest moment, Clădirea Pavilionară este

ÎNCHISĂ din cauza lucrărilor de reabilitare!

Secția Pavilionară

Spațiul expozițional este adăpostit în clădirea fostului Teatru de vară având o suprafață de peste 500 metri pătrați, organizat în 4 săli dintre care 2 găzduiesc expoziția de bază, o sală este destinată expozițiilor temporar, iar la etaj se poate vizita expoziția realizată prin proiectul „Ceramica – Moștenire culturală a municipiului Baia Mare”.

Expoziția de bază

Expoziția de bază  are ca tematică „Lemnul în comunitatea tradițională din nordul Transilvaniei – de la leagăn la mormânt” și prezintă etape în prelucrarea lemnului, unelte folosite în viața cotidiană, interioare țărănești, port popular, podoabe tradiționale și textile de interior din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș (Maramureșul Istoric, Chioar, Lăpuș și Codru), obiecte de cult și ceramică.

Împletindu-se cu povestea lemnului, sunt evidențiate cele trei praguri importante din viața omului: nașterea, căsătoria și moartea. Referitor la momentul nașterii este expusă o piesă muzeală cu o valoare artistică deosebită: un leagăn de lemn care prezintă motivul șarpelui care în cultura tradițională are și o valență pozitivă de ocrotire a familiei și a gospodăriei.

Momentul căsătoriei este prezentat prin frumusețea costumelor tradiționale, atât cele specifice românilor din cele patru zone etnografice ale județului, cât și cele ale etniilor conlocuitoare: ucrainieni, maghiari, huțuli și țipțeri.

Trecerea firescă a omului prin viață este încheiată de moarte, care este văzută de omul tradițional ca o călătorie spre altă lume. În acestă idee, expoziția prezintă câteva cruci vechi de la Cimitirul Vesel din Săpânța, un celebru obiectiv turistic al județului nostru.