-scurt raport de activitate-

A mai trecut un an, un an cu restricții, dar totuși un an bogat în proiecte și activități, iar Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș a avut porțile deschise. Am învățat să ne (re)adaptăm, să comunicăm și să valorificăm patrimoniul cultural atât prin căi moderne, precum sesiunile de comunicări pe platforme online sau proiecte virtuale, cât și prin modalități cunoscute din timpuri arhaice, precum claca și șezătoarea.
Anul 2021 a debutat cu bucuria că a văzut lumina tiparului catalogul expoziției temporare „Chipuri și cămeși”, o expoziție foarte bine primită de public în anul 2020 și itinerată în perioada mai-decembrie a anului 2021 la Palatul Culturii din Iași. Tot în luna ianuarie a avut loc un alt eveniment drag nouă, Ziua Culturii Naționale, ce a cuprins o serie de activități, menite să aducă în atenția publicului opera eminesciană și patrimoniul moștenit: „De la Eminescu la Folclor” (întâlnire desfășurată online alături de elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu), precum și realizarea filmului „O zi pentru Eminescu”. Și pentru că luna ianuarie a venit și cu zăpada mult așteptată de cei mici, din activitățile noastre, nu a lipsit nici îndrăgitul proiect Iarna pe uliță, izvorât din drag și dor de anii copilăriei.
În luna februarie au avut loc activități dedicate sărbătorii de Dragobete, finalizate cu o expoziție de peretare cu mesaje de dragoste, intitulată „Dragobetele sărută fetele”. Având în vedere situația sanitară, atelierele tematice s-au desfășurat în format online și au continuat apoi pe tot parcursul anului.
Am întâmpinat primăvara prin activități specifice lunii martie:
• expoziție virtuală realizată cu creații primite de la copii talentați din județ, dar și din țară
• „Timpul Mărțișorului” – expoziție de mărțișoare vechi și noi, vernisată în ziua de 1 Martie
Luna Aprilie a continuat cu o serie de manifestări culturale de mare interes:
• Expoziția itinerantă a Festivalului de benzi desenate istorice Brașov, intitulată „Eroii care au făcut istorie” a ajuns la Baia Mare și a putut fi vizitată de către maramureșeni în perioada aprilie – mai, pe esplanada din fața Clădirii pavilionare a muzeului.
• În preajma sărbătorilor Pascale, echipa muzeului a propus o micro-expoziție cu tematică religioasă, „Paștile Domnului, Paștile”, expoziție ce a putut fi vizitată în perioada 15 aprilie- 15 mai.
• Spre finalul lunii aprilie, de Sângiorz, în 24 aprilie, Muzeul Satului a îmbracat straie de sărbătoare, deschizându-și porțile pentru un nou sezon de vizitare, marcat prin expoziția temporară „Plugul, temelia bunăstării satului” și Hramul Bisericii-monument Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
Luna Mai, a însemnat pentru instituția noastră mai multe proiecte și activități, din care enumerăm cele mai importante:
• La invitația colegilor noștri de la Muzeul Etnografic al Moldovei, în luna Mai expoziția „Chipuri și cămeși” a fost itinerată la Palatului Culturii din Iași. Expoziția s-a bucurat de un real succes, motiv pentru care perioada de itinerare a fost prelungită până la începutul lunii decembrie. Pe perioada itinerării expoziției, s-au înregistrat un număr de 27803 vizitatori.
• În perioada 21-23 mai, a fost din nou sărbătoare în Satul de pe Dealul Florilor, deoarece în acestă perioadă, în parteneriat cu consiliul Județean Maramureș și CJCPPT Liviu Borlan Maramureș am organizat Târgul de Sfinții împărați Constantin și Elena, Bun de Maramureș. Meșteri și producători locali, au prezentat vizitatorilor frumusețea meșteșugurilor moștenite și bunătăți din gastronomia tradițională, iar Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” a prezentat frumusețea costumelor, a muzicii și dansurilor maramureșene.
• La finalul lunii, în data de 27 mai, având parte de oaspeți deosebiți și un public numeros, dornic de a participa fizic la activități culturale, a fost vernisată expoziția „Broderie” a artistei Zoe Vida Porumb, fiica sculptorului Vida Gheza (1913-1980).

Iunie, prima lună de vară, cu iz de vacanță, a adus evenimente frumoase dintre care amintim:
• Expoziția temporară „Identitate Românească – Portul Popular din Maramureș, Oltenia și Bucovina” – (Iunie-Octombrie), realizată la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, în parteneriat cu Muzeul Olteniei Craiova și Muzeul Național al Bucovinei. Expoziția s-a bucurat de aprecierea publicului, în perioada de desfășurare a expoziției înregistrându-se un număr record de 50005 vizitatori.
• Noaptea Muzeelor, desfășurată în acest an în data de 12 iunie, o ediție specială, în care sute de vizitatori au trecut pragul muzeului pentru a admira colecțiile noastre, dar și expoziția „Broderie”, recent vernisată, care a stârnit un interes deosebit în urbea nostră. În cadrul evenimentului, vizitatorii s-au putut bucura de momente muzicale pregătite special cu această ocazie și de o tombolă cu premii.
• Clacă la Coasă, ediția a V-a, organizată în Muzeului Satului, în parteneriat cu Primăria Groșii Țibleșului – un eveniment de revitalizare a unei străvechi tradiții – claca, îndrăgit de public și foarte bine promovat în mass-media locală și națională;
• Mândrie Maramureșeană, 25-27 iunie, ediția a VII-a, desfășurat la Muzeul Satului, eveniment la care suntem parteneri încă de la prima ediție,
Iulie, luna lui Cuptor, a venit cu oportunități noi și proiecte frumoase :
• În data de 5 iulie a fost vernisată la institutul Cultural Român din Madrid expoziția „Maramureș: Tradiții și Povești”, organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Cultural Român de la Madrid, Consiliul Județean Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Liviu Borlan Maramureș și Ansamblul Folcloric Național Transilvania, în contextul sărbătorii a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania.
• Fiind perioada vacanței de vară, în perioada 12-29 iulie 2021, echipa muzeului a organizat cea de-a V-a ediție a îndrăgitei serii de Ateliere de vacanță la muzeu. Timp de trei săptămîni, copiii au participat cu mare drag la ateliere de: ceramică, meșteșuguri, pictură și dansuri tradiționale, la final luându-și la revedere cu regretul că timpul a zburat prea repede, dar cu promisiunea că ne vom revedea și la alte activități desfășurate la muzeu.
• De asemenea, pe perioada verii, vizitatorii au putut admira în Muzeul Satului expoziția itinerantă „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, realizată de Muzeul Național Cotroceni, un colaborator drag al muzeului nostru.
• Un alt proiect început în această lună a fost „Ora muzicală”, realizat de Asociația Culturală EduMusic, ediția a II-a, în parteneriat cu instituția noastră; Timp de patru săptămâni, în fiecare vineri, timp de o oră, pe esplanada Muzeului de Etnografie, au avut loc concerte susținute de artiști maramureșeni: Casandra Hauși, Nora Deneș, dar și alți invitați din țară;
• La Teatrul de Vară a continuat și în acest an proiectul „Povești sub stele”- proiecții de film în aer liber
• Târgul de Sfânta Maria „Bun de Maramureș”, desfășurat în perioada 13-15 august a adus în Muzeul Satului o mulțime de vizitatori, dornici să descopere produse ale meșterilor populari și ale producătorilor locali. Cei mici au avut bucuria să participe și de această dată la o serie de activități din cadrul atelierelor pentru copii, iar artiști ai Ansamblului Folcloric Național Transilvania au susținut un concert de pricesne.
• Festivalul Repere, Mituri, Identități – seri de teatru la Muzeul Satului, eveniment cu tradiție aflat la a cincea ediție, organizat de Teatrul Independent Ararat în parteneriat cu instituția noastră, s-a desfășurat în anul 2021 pe parcursul a opt săptămâni, din iulie până în septembrie, fiind un bun prilej pentru comunitatea băimăreană dar și pentru turiști, de a petrece timp de calitate, în aer liber, în condiții de siguranță, cu respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemia de Sars-cov2. În cadrul fiecărui eveniment, desfășurat de obicei duminica după amiază, publicul a luat parte la vernisaje expoziționale ale unor artiști renumiți, lansări de carte, proiecții de film și bineînțeles piese de teatru.
• De asemenea, pe perioada verii, instituția noastră a găzduit, în calitate de partener, o serie de manifestări menite să atragă în cele două locații ale muzeului nostru noi categorii de public: Festivalul Național de Umor Hilar’Ion – Floare de Mină II, Festivalul de Folk Noaptea Menestrelilor, lansarea cărții-album „Secrets of Transylvania”, etc.
• Instituția noastră a participat în calitate de partener, la organizarea Festivalului Interjudețean de Folclor „Hora la Prislop”, un eveniment cu tradiție al Maramureșului.

Toamna a venit cu…proiecte bogate…
Septembrie a adus în muzeul nostru:
• Expoziția Națională „Icoane din Șcheii Brașovului”, un proiect finanțat de AFCN, care a reunit piese din patrimoniul a patru muzee: Muzeul Județean de Etnografie Brașov, Muzeul Prima Școală Românească Brașov, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” Făgăraș și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. În cadrul acestui proiect s-au desfășurat și două ateliere de pictură pe lemn și sticlă.
• Lansarea albumului fotografic „Icoana pe sticlă – Oglindă spre cer”, apărut sub egida Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș.
Luna Octombrie a fost fructuoasă în activități de promovare și valorificare a patrimoniului muzeal:
• Expoziția „Maramureș – Tradiții și povești” a fost itinerată la Castillo Farro din Castro Urdiales – regatul Spaniei;
• Ziua Mondial[ a Educației – eveniment organizat în parteneriat cu ISJ Maramureș la Muzeul Satului;
• „Icoane din Sud-Estul Transilvaniei” – o continuare a Expoziției Naționale „Icoane din Șcheii Brașovului”, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Brașov
• Expoziția „Din Zestrea Maramureșului” a fost itinerată la Muzeul Olteniei din Craiova, la Casa Băniei, acest demers expozițional făcând parte din programul de promovare și valorificare a patrimoniului nostru muzeal și poate fi vizitată până în luna Aprilie a anului 2022. În cele două luni, noiembrie-decembrie, expoziția a fost vizitată de un număr de aproximativ 500 de vizitatori.
Sfârșitul anului a venit ca o încununare a eforturilor depuse în toată această perioadă și am fost bucuroși ca în prima zi a lunii Decembrie, de Ziua Națională a României, să vernisăm Expoziția „Maramureș: Tradiții și Povești” la Parlamentul Regiunii Cantabria din Santander, Regatul Spaniei. Expoziția călătoare, itinerată în trei locații deosebite din Spania, s-a bucurat de aprecierea publicului spaniol, trezind sentimente de nostalgie și mândrie românilor care trăiesc pe aceste meleaguri, departe de țară. Pe parcursul itinerării în cele trei locații, expoziția a fost vizitată de un număr de aprox. 11.000 de vizitatori.
Preocupările științifice ale specialiștilor instituției, rezultatele muncii de cercetare și documentare, sunt permanent valorificate prin participarea la conferințe sau publicarea de studii și articole în reviste de specialitate. Astfel, în data de 6 Decembrie, instituția noastră a organizat, în format on-line de această dată, Sesiunea de Comunicări Științifice cu participare internațională, cu tema „Satul Românesc – temelie a identității noastre”, în cadrul căreia s-au susținut lucrări interesante și s-au dezbătut subiecte de actualitate din domenii precum etnografie, istorie sau educație muzeală.
Desfășurată în data de 18 Decembrie, cea de-a XIII-a ediție a evenimentului Crăciun în Maramureș, s-a dovedit a fi o ediție cu noroc, reușind să organizăm în condiții de siguranță acest eveniment cu tradiție, care a adunat și în acest an de an sute de colindători și vizitatori pe ulițele satului din inima orașului Baia Mare.
În preajma sărbătorii Crăciunului, echipa muzeului a pregătit micro-expoziția „Bună Sara lu’ Crăciun”, prin intermediul căreia am încercat să introducem vizitatorii care ne trec pragul, în atmosfera sărbătorilor de iarnă din satele Maramureșului. Expoziția este completată de materialului documentar „Omul cu Măștile”, realizat în urma unei cercetări de teren, acasă la meșterul făuritor de măști maramureșene – Vasile Șușca. De asemenea, în perioada încărcată de emoția așteptării Crăciunului, copiii au avut ocazia să trimită lucrări, care au fost parte din expoziția virtuală „Povești de Crăciun”. Expoziția a adunat peste 100 de creații artistice sosite de la copii din județ, precum și din țară.
Pentru a îmbogăți oferta culturală a muzeului și pentru a promova gastronomia tradițională specifică Maramureșului, în toamna anului 2021 am construit în Muzeul Satului un cuptor tradițional, pe care l-am inaugurat cu ocazia evenimentului Crăciun în Maramureș, colacii și cozonacii proaspăt scoși din cuptor fiind un deliciu pentru copiii care așteptau răbdători și curioși la gura cuptorului.
Proiectul virtual „Fain de văzut la muzeu”, început în anul 2020, a contiunat și în anul 2021, în fiecare lună aducând în atenția publicului povestea unei piese deosebite din patrimoniul muzeului, iar ca finalitate a acestui proiect, a fost tipărită broșura „Obiecte cu poveste”. Pe parcursul întregului an, echipa muzeului a realizat și alte proiecte virtuale care pot fi vizualizate pe paginile de Facebook ale muzeului: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Muzeul Satului Baia Mare, dar și pe site-ul instituției: www.etnografie-maramures.ro.
O importantă realizare a anului 2021 a reprezentat obținerea reacreditării Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, certificată prin Ordin al Ministrului Culturii nr. 3545/07.10.2021, în urma evaluării dosarului transmis către Ministerul Culturii și Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.
Pe lângă activitățile și proiectele culturale desfășurate pe parcursul anului 2021, preocuparea noastră s-a îndreptat și spre principalele obiective ce decurg din funcțiile de bază ale muzeelor: conservare, restaurarea și îmbogățirea patrimoniului. Astfel, au fost restaurate acoperișurile de la mai multe obiective de arhitectură tradițională, s-au efectuat lucrări de reparații ale fundațiilor, porților, podețelor, lipituri, precum și tratarea obiectelor din lemn cu soluții specifice conservării preventive. Dintre lucrările efectuate amintim:
– Restaurarea acoperișului cu paie de la Casa Băbești,
– Restaurarea acoperișului cu trestie de la Șura Valea Vinului
– Restaurarea Complexului de Mori (căpriori, acoperiș cu draniță, fundații)
– Reparații la acoperișul Clădirii Pavilionare
– Restaurarea a 5 icoane pe lemn
– Lucrări de restaurare interior- exterior Casa Bozânta
– Lucrări de restaurare interior -exterior Casa Firiza

Unul dintre obiectivele importante și o mare provocare a anului 2021 a fost strămutarea și reconstruirea Casei Cărbunari, achiziționată în anul 2020, o bijuterie a arhitecturii tradiționale din Țara Chioarului, obiectiv realizat cu succes, urmând ca în 2022 să continuăm lucrările pentru a putea fi introdusă în circuitul turistic.
Pe parcursul anului 2021, în urma campaniilor de teren, patrimoniul instituței s-a îmbogățit cu 73 piese obținute prin achiziții și cu 944 piese din donații, majoritatea reprezentând donație a doamnei Janeta Ciocan.
Eforturile echipei muzeului de a întreține spațiile, de a restaura și conserva patrimoniul, dar și de a promova aceste valori moștenite, prin activități și proiecte cultrale desfășurate pe tot parcursul anului, au fost răsplătite de numărul mare de vizitatori sau participanți la evenimentele noastre. Astfel, la cele două locații ale muzeului s-a înregistrat un număr de aprox. 18.000 de vizitatori (din care 12305 cu taxă și 5695 gratuit), în creștere față de 2020, dar fără a atinge nivelul anului 2019.
La numărul celor care au trecut pragul muzeului se adaugă numărul beneficiarilor care au vizitat expozițiile noastre itinerante:
– Expoziția Chipuri și cămeși- Palatul Culturii Iași ( mai-decembrie ): 27803 pers.
– Expoziția Identitate românescă:Portulpopular din Maramureș, Oltenia și Bucovina- Muzeul Satului Bucovinean Suceava – număr record de vizitatori -50.005 pers.
– Expoziția Zestre Maramureșeană – Muzeul Olteniei Craiova – primele două luni, noiembrie, decembrie – 500 vizitatori ( expoziția este deschisă până în 30 aprilie 2022)
– Expoziția itinerantă Maramureș: tradiții și povești în Regatul Spaniei la Madrid, Castro Uldiares și Santander – 11.000 vizitatori
Numărul total al beneficiarilor : 107.308, cifră record pentru instituția noastră.

În ceea ce privește veniturile proprii obținute în anul 2021, suntem bucuroși că am depășit borna de 100.000 lei.
Instituția noastră a beneficiat de o bună promovare din partea partenerilor media, proiectele noastre fiind bine promovate atât în plan local dar și național și internațional.
Dincolo de situația sanitară, care de doi ani încoace a creat o mare incertitudine în ceea ce privește organizarea evenimentelor, jonglând printre restricții, din dorința de a avea comunitatea aproape de muzeu și cu permanentă grijă față de patrimoniu, putem concluziona că anul 2021 a fost un an bogat, fructuos, plin de surprize plăcute și proiecte care mai de care mai provocatoare și interesante.
Mulțumim Consiliului Județean Maramureș, forul nostru tutelar, pentru sprijinul acordat în realizarea proiectelor instituției și pentru buna colaborare.
Mulțumim tuturor vizitatorilor care au trecut pragul muzeului în acest an dificil, partenerilor de proiecte, colaboratorilor și mass mediei locale și naționale, pentru că au fost parte din povestea noastră pe care ne ajută să o ducem mai departe. Împreună demonstrăm că se poate! Cultura contează!
#culturacontează
#educațieprincultură
#Haișitulamuzeu!