Casă Costeni – sf. sec. al XVIII-lea
Casa Costeni datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, sub talpa acesteia fiind găsită o monedă cu efigia Mariei Tereza, datată la 1780. Casa a fost descoperită în teren în anul 1970 și reconstruită în muzeul nostru 5 ani mai târziu. Locuința a aparținut lui Hereș Ioan (n.1807-d.1890), fiind moștenire din partea părinților săi.
Casa a fost ridicată pe fundație de piatră de carieră, în timp ce pereții au fost construiți din lemn de fag, în tehnica bârne rotunde așezate pe orizontală, lipite între ele cu pământ și îmbinate la colțuri în cheutori drepte. Acoperișul realizat în patru ape, cu îmbinarea pe grindă, are o înălțime impresionantă de 6 metri, învelitoarea fiind din paie de secară așezate prin călcare.
Locuința este compusă din: tindă, casă de locuit și cămară. Interiorul locuinței dispune de un mobilier simplu și funcțional, fiind alcătuit din: pat, lavițe, masă, scaune, ruda de țesături, cuiere și blidare. În directă legătură cu acestea regăsim ștergare țesute în teară, cergi de lână, farfurii și ulcioare din ceramică. Pe lângă mobilier, un element extrem de important regăsit în camera de locuit este cuptorul, folosit atât pentru a încălzi locuința și a găti, cât și ca loc de odihnă pe timp de iarnă.