🗓 În data de 11 mai 2022, de la ora 11:00, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a vernisat la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești expoziția itinerantă ,,Din Zestrea Maramureșului”.🖼🪢🧶🪡🧵
♦️ La vernisaj au luat cuvântul: Iustin Dejanu, manager al Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, Monica Mare, manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Adrian Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, Anamaria Nagy, curatorul expoziției.
♦️De asemenea, ne-au fost alături: Gerard Călin- director adjunct, Claudiu Tița Nicolescu-cercetător științific, Adrian Ștefanoiu-muzeograf, de la Muzeul Golești, Elena Iagăr- manager al Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, Roxana Stoenescu – șef serviciu Relații internaționale, Cultură, Învățământ din cadrul Consiliului Județean Argeș, dar și mulți alți iubitori ai culturii tradiționale românești.
♦️La finalul vernisajului, colega noastră, muzeograf Gabriela Filip a susținut un scurt moment artistic, 🎤🎶prin care ne-am dorit să aducem prietenilor noștri din Muntenia o fărâmă din voia bună și frumosul folclor maramureșean.🎼🎶
♦️ Expoziția invită publicul la un periplu în universul țăranului maramureșean, pentru a descoperi un crâmpei din zestrea care a făcut Maramureșul (re)cunoscut în țară și în lume. Obiectele de patrimoniu care fac parte din expoziție, evidențiază elementele primordiale din organizarea interiorului casei tradiționale maramureșene (masa, patul, ruda, etc.), în raport cu relația interumană din cadrul familiei. Piesele de port popular, podoabele, textilele de uz gospodăresc și ceramica, întregesc atmosfera și introduc vizitatorii în căldura și intimitatea caselor străvechi din Maramureșul de odinioară.
♦️ Acest demers expozițional face parte din programul de promovare și valorificare a patrimoniului Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, fiind a doua expoziție itinerantă din acest an, după cea găzduită de Muzeul Țăranului Român în luna aprilie.
🙏 Mulțumim colegilor noștri de la Muzeu Golești pentru ajutorul acordat și frumoasa colaborare, îi asigurăm de toată prețuirea noastră și așteptăm cu drag să aducă în Maramureș o parte din frumusețea acestei minunate zone, Muntenia.
♦️ Expoziția ” Din zestrea Maramureșului” va rămâne la Muzeul Golești până la finalul lunii august.