Luna lui Mărțișor, perioadă încărcată de simboluri și rituri, a debutat în muzeul nostru cu o expoziție temporară mai aparte, dedicată femeii de ieri și de azi, purtând un titlu simbolic: „Mărțișor etnografic: Zadii, șorțuri și catrințe”.
Expoziția, realizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, a adus la lumină piesele cele mai frumoase și feminine ale portului popular, zadiile, șorțurile și catrințele din Sălaj, pe de-o parte, iar pe de altă parte, pe cele din zonele etnografice ale Maramureșului (Chioar, Codru, Lăpuș și Maramureșul istoric). Piesele au fost expuse într-un mod inedit, acestea mărturisind, prin frumusețea lor, creativitatea, hărnicia, delicatețea femeii, care, în satul tradițional, era „stâlpul casei”. Povestea din spatele expoziției s-a realizat în colaborare cu muzeul partener și s-a concretizat într-o broșură în care regăsim detalii despre piesele expuse.
Și pentru că muzeul nostru nu este doar un păstrător al tezaurului maramureșean ci este și spațiu pentru educație, iar patrimoniul „material didactic ” pentru elevi și studenți, ne-am bucurat să avem ca partener în acest demers expozițional Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord- Facultatea de Litere, reprezentată de dna prodecan Conf. univ. dr. Delia Suiogan și Asist. univ. dr. Natalia Lazăr, care au venit împreună cu studenții pentru a asista la o altfel de lecție de etnografie.

Alese mulțumiri invitaților noștri care, prin cuvintele lor frumoase au ajuns la sufletul celor prezenți: doamnei dr. Camelia Burghele, etnolog, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și doamnei Olimpia Mureșan, muzeograf, la aceeași instituție, doamnei conf. univ. dr. Delia Suiogan, dnei. Janeta Ciocan, etnolog și nu în ultimul rând Măriucăi Verdeș, un valoros promotor al păstrării tradițiilor și obiceiurilor străbune, inițiatoarea unui proiect județean la care muzeul nostru este partener – „Școala Rădăcinilor Străbune.
Mulțumiri echipei muzeului nostru pentru aportul adus la realizarea expozitiei și colegei noastre, Gabriela Filip pentru momentul artistic.
În finalul întâlnirii de astăzi, vocea duioasă a Măriucăi a adus un omagiu prin cântec tuturor mamelor, iar versurile frumoasei pricesne ne-au amintit că este prima săptămână din Postul Mare.
Vă dorim tuturor să aveți parte de o primăvară frumoasă și vă invităm sa vizitați expoziția, care va fi deschisă în spațiul muzeului nostru până în data de 2 aprilie.

Datorită partenerilor noștri, puteți găsi ties online pentru a se potrivi fiecărei preferințe și buget, de la buget până la vârful de gamă modele super stilate.