“Mărţişor Cultural Românesc” la Chitighaz (Kétegyháza)

Luni, 2 martie 2020, la Casa de Cultură a comunei Chitighaz (Kétegyháza), Consulatul General al României la Gyula, a organizat manifestarea „Mărțișor cultural românesc la Chitighaz”, dedicată sosirii primăverii, dar și promovării culturii, valorilor, tradițiilor și identității naționale românești în cadrul comunităţii istorice româneşti din Ungaria.

Această manifestare a fost organizată sub patronajul consulului general român de la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, cu sprijinul sprijinul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia-Mare, Facultatea de Litere, respectiv Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureş, a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, al Primăriei, Autoguvernării Românești, a Școlii Generale și Grădiniței din Chitighaz, localitate cu veche tradiție românească.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a aproximativ 300 de persoane, între care s-au numărat multe oficialități, printre care Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Bertold Netea, vicepreşedinte AŢRU; Elvira Ardelean, vicepreşedinte AŢRU şi primar al comunei Otlaca-Pustă (Pusztottlaka); Mariana Negreu-Vetro, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi (Mehkerek); Igor Zuev, ataşat al Consulatului General al Federaţiei Ruse la Debrecen; Gheorghe Sălăjan, primarul orașului Aletea (Elek); Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula; Erika Borbely, director al Şcolii din Chitighaz şi preşedinte a Autoguvernării Româneşti din Chitighaz; Vasile Botaş, președintele Autoguvernării Românești din Aletea; Beata Condoroş, vicepreşedinte a Autoguvernării Româneşti din Gyula; Eva Iova Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească” din Gyula; Delia Kovacs, directorul publicaţiei “Cronica” ;

Din România au participat Alina Pădurean, decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; Monica Mare, directorul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureş; Delia Suiogan şi Natalia Lazar, reprezentante ale Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia-Mare; Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene Bihor; ș.a. Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria a transmis un cuvant de salut prin intermediul pr. Florin Olteanu, protopop ortodox de Gyula.

După cuvintele de salut ale consulului general Florin Vasiloni, directorului Erika Borbely şi primarului Emese Tripon Rakoczine, a urmat expunerea „Mărțișorul – reper identitar și element de patrimoniu cultural imaterial”, oferită de prof. Natalia Lazăr şi vernisarea unei expoziţii etnografice, reprezentativă pentru Maramureşul istoric.

Evenimentul cultural a cuprins şi un program oferit de localnicii din Chitighaz: poezii şi cântece oferite de elevii Şcolii din localitate; dansuri populare locale interpretate de Ansamblul „Kalaris” şi cântece româneşti intrepretate de artistul local Gheorghe Gros, mentor al Ansamblului „Doina Bihorului”. Ansamblul studenţesc „Nord” din Baia-Mare au prezentat cântece şi dansuri româneşti specifice Maramureşului.

Cei prezenţi au fost invitaţi la final la o recepţie comună iar toate doamnele prezente au primit mărţişoare tradiţionale, confecţionate manual de către artişti locali la Baia-Mare. Manifestarea culturală de la Aletea a fost un bun prilej de prezentare a valorilor și tradițiilor populare românești, dar și un mijloc de a întări coeziunea între participanți, identitatea lor românească și legăturile între românii din ţară şi cei din Ungaria. Evenimentul a fost filmat de către redactorii studioului în lb. română a TV ungare din Szeged.